Najzdrowsze tłuszcze dla ciała i umysłu

Chociaż wielokrotnie okazuje się to prawdziwym stwierdzeniem i wielu  tego typu produktów powinniśmy unikać, to należy zwracać uwagę, aby nie  wrzucić do jednego worka zdrowych tłuszczów, które są podstawowym  wymogiem dla właściwego funkcjonowania naszego ciała i umysłu.

Naturalny olej kokosowy

KokosOlej kokosowy zawiera kwas laurynowy – bardzo ważny kwas, który w  dużej ilości zawarty jest w mleku matki. Ma on silne dla organizmu  działanie antywirusowe. Dodatkowo korzystnie wpływa na funkcjonowanie  tarczycy, a do tego nie podnosi poziomu cholesterolu – kiedy konsumowany  jest w diecie bogatej w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest on  również warty uwagi dla osób cierpiących na kandydozę (drożdżycę),  które mogą skorzystać z zawartego w oleju kokosowym kwasu kaprylowego, cechującym się silnymi właściwościami przeciwgrzybicznymi.

Olej rybny

Wiele zalet oleju rybnego pochodzi z obecności w nim kwasów  tłuszczowych omega-3 takich jak DHA i EPA. Innym istotnym elementem jest  zawartość kwasów alfa- i gamma-linolenowego. Wiele z badań  przeprowadzonych nie tylko w Stanach Zjednoczonych udowodniły, że  omega-3 jest skuteczny w zmniejszaniu ryzyka występowania chorób  sercowo-naczyniowych. Z tego właśnie powodu lekarze na całym świecie  zalecają osobom z chorobami serca przyjmowanie dużych ilości oleju  rybnego. Dodatkowo jest on znany nie tylko jako skuteczny lek  przeciwzapalny, ale również naturalny antydepresant, a także chroni  przed pojawieniem się choroby Alzheimera oraz ADHD. Pamiętajmy, aby  nabywać tylko naturalny, czysty olej rybny bez rtęci i innych  zanieczyszczeń.

Olej z konopi

Jednym z największych składników oleju z konopi jest pełna gama  aminokwasów, a także jest on doskonale wyważonym źródłem niezbędnych  nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT – grupa kwasów tłuszczowych,  które nie mogą być syntetyzowane w organizmie zwierzęcym i muszą być  dostarczane w pożywieniu; inaczej – egzogenne kwasy tłuszczowe). Czyni  to z konopi jedną z niewielu roślin opartych o kompletne źródła białka.

NNKT zawierają optymalny stosunek pomiędzy kwasami omega-3 i omega-6,  co pozwala utrzymać w zdrowiu układ odpornościowy, a także mają  pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wyjątkowe stężenie  kwasów niezbędnych w konopiach pełni również rolę zabezpieczającą przed  chorobami serca, wysokim ciśnieniem krwi, niebezpiecznym poziomem  cholesterolu, a nawet rakiem, artretyzmem i innymi chorobami.

Należy również pamiętać, że kwasy są konieczne do  odpowiedniego funkcjonowania i rozwoju komórek mózgowych, systemu  nerwowego , a także produkcji zdrowych błon komórkowych.

Awokado

Awokado są bogate w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, a w średniej  wielkości owocu znajduje się do 22 gram zdrowego tłuszczu. Owoce z tego  wiecznie zielonego drzewa dostarczają blisko 20 zasadniczych składników  odżywczych takich jak błonnik, potas, witamina E, B czy kwas foliowy.

Awokado jest jednym z owoców najbezpieczniejszych przy zakupie nawet z  konwencjonalnych hodowli. Jego gruba skóra chroni go przed wpływem  pestycydów na wartości odżywcze.

Awokado charakteryzują się wieloma innymi korzyściami, takimi jak  właściwości przeciwzapalne, zwiększenie wchłaniania rozpuszczalnych w  tłuszczach składników odżywczych (takich jak beta-karoten czy luteina), a  także hamowanie rozwoju czy niszczenie komórek rakowych jamy ustnej.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie nie tylko smakują wyśmienicie, ale są też bogatym  źródłem jednonienasyconych tłuszczów. Codzienne spożywanie ćwierci  kubeczka dostarcza 95% dziennego zapotrzebowania na tłuszcze omega-3.  Orzechy te były dogłębnie studiowane i są najczęściej promowane ze  względu na korzyści płynące dla układu krwionośnego, serca, właściwości  zdrowotnych mózgu czy przeciwnowotworowych. Spożywać je można nie tylko  same, ale są również świetnym dodatkiem do sałatek, warzywnych potraw  czy owoców.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl. Autor: Alan Kyne Perry

Dodaj komentarz